Коли не можна їсти калину: основні протипоказання та побічні ефекти

Фахівці розкривають секрети  » Поради для дому »  Коли не можна їсти калину: основні протипоказання та побічні ефекти
0 Comments

Калина – ягода, знайома кожному мешканцю Росії. Своїм чудовим смаком та користю для здоров'я вона завоювала популярність серед багатьох людей. Однак, незважаючи на її численні корисні властивості, є ситуації, коли необхідно відмовитись від вживання цієї ягоди.

Першим і найважливішим випадком є ​​виявлення алергічної реакцію калину. У поодиноких випадках у деяких людей може виникнути алергія на протеїни або інші речовини, що містяться в ягодах. Це може проявитися у вигляді висипу на шкірі, свербежу, набряків або навіть більш серйозних реакцій, таких як анафілактичний шок. У такому разі необхідно виключити калину з раціону та звернутися до алерголога для подальших рекомендацій.

Друга ситуація, коли не рекомендується їсти калину, пов'язана з наявністю деяких хронічних захворювань. Людям з проблемами нирок, печінки, шлунка та кишечника, а також з виразковою хворобою, гастритом або колітом слід утримуватися від вживання калини. Вона може викликати подразнення слизової оболонки та посилити вже існуючі проблеми. У подібних випадках слід проконсультуватися з лікарем, щоб отримати рекомендації щодо дієти та можливих замінних продуктів.

Коли не можна їсти калину
СитуаціяПричинаДії
Під час вагітностіМоже спричинити ризик передчасних пологів або підвищити тонус матки.Виключити калину з раціону чи помірковано обмежити споживання
При виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишкиМоже спровокувати загострення захворювання та посилити симптомиПовністю виключити калину з раціону
У період ремісії алергічних реакційМоже виступати як алерген і викликати неприємні симптоми у алергіківВиключити калину з раціону чи помірковано обмежити споживання за відсутності непереносимості

Не можна вживати калину мамам, що годують, так як у малюків до трьох місяців є ризик отримати алергію на цю ягоду. Калина має сечогінні властивості, тому не варто її вживати людям з енурезом або захворюваннями нирок.

Кому не можна їсти ягоди калини?

Але, як і у кожної лікарської рослини, калина має протипоказання. Її не можна вживати людям, схильним до тромбоутворення, зниженому тиску, при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту, а також вагітним.. Через високий вміст пуринів вона протипоказана при подагрі та хворобах нирок.

Коли не можна пити калини?

Також лікарі не рекомендують цю ягоду тим, хто хворий на подагру, артрит і тромбофлебіт.. Так як калина знижує тиск, обережніше з нею слід бути гіпотонікам. Не варто вживати калину під час вагітності та годування груддю та при індивідуальній непереносимості та алергії на цю ягоду.

Чи можна калину їсти сирою?

Лікар-дієтолог, терапевт Олександра Разаренова заявила, що для збереження всіх корисних властивостей калину можна їсти як у свіжому, так і у приготовленому вигляді. "Для досягнення цілющої властивості потрібно не більше чотирьох-п'яти столових ложок ягід на день", – уточнила лікарка.