Ікра – це неймовірно цінний та смачний продукт, який використовується у багатьох кулінарних стравах. Але що багато хто не знає, так це те, що є оптимальний час для збору ікри, щоб вона була максимально корисною та смачною.
Одне з головних правил збору ікри полягає в тому, що вона має бути дозрілою. Дозрівання ікри залежить від кількох факторів, включаючи температуру води та їжу, яку їсть риба. Тому, щоб отримати якісну та смачну ікру, необхідно знати, в яку пору року та яку рибу слід використовувати.
Якщо ви хочете зібрати ікру, яка була дозріла і мала насичений смак, то найкращий час для цього – весна чи раннє літо. Це з тим, що у цей період риба активно харчується і готує свою ікру до нересту. Якість та смак ікри в цей час знаходяться на найвищому рівні.
Важливо пам'ятати, що не всі риби екстрено їстівні і величезне значення має спосіб збирання ікри. Тому, щоб зібрати найсмачнішу і найкориснішу ікру, слід звернутися за допомогою до досвідчених рибалок або купити вже готову ікру у перевірених постачальників.
Місяць | Зрілість ікри | Порода ікри |
---|---|---|
Березень | Спермацити зрілі, але ще немає оволосік, мала кількість так званої "солодкої" зрілої ікри | Білуга, Російський осетр |
Квітень | Спермацити дозрівають, оволоски активно працюють. "Солодка" аналогічна березню | Севрюга, Бестер |
Травень | Складена овуляція, численні ванни "солшики", можлива поява "проростків". Активна робота ангелів продовжується, добре розвинені оволоски. | Осетрова ікра |
Червень | Запліднення. | Практично всі види икряників |
Липень | Молода рибка росте, зріє та росте. | Стерлядь, Севрюга, Бестер |
Розфасовка ікри за ГОСТом має бути зроблена протягом 30 днів після посолу. Т. е. ікру можна засолити і залишити на місяць у кубітейнерах.
Коли має бути зроблена ікра?
Хороша ікра, швидше за все, буде зроблена у той час року, коли риба сімейства лососевих йде на нерест. Триває цей процес лише кілька місяців залежно від виду рибки – з середини травня до жовтня-грудня.
Коли має бути розфасована ікра?
3. Коли розфасовано ікру? Нерест лососевих – з липня по вересень. Якісна ікра заготовляється у ці місяці.
Як зрозуміти, що ікра хороша?
Перевірити, чи справжня у вас ікра або штучна, досить просто. Потрібно кинути пару ікринок в окріп. Штучна ікра розчиниться у воді, справжня звариться, а рідина побіліє. Але якщо ікра не розчинилася, а у воді з'явилася масляниста плівка і виник неприємний запах, такий продукт не варто їсти.
Скільки можна тримати ікру?
12 місяців Ікра відноситься до продукції, що швидко псується, зберігатися вона повинна при низьких температурах – мінус 4-6 °С. При такій температурі та у герметичній скляній або бляшаній упаковці ікра може зберігатися до 12 місяців. У пластиковій тарі з герметично закритою кришкою ікру можна зберігати не більше трьох тижнів.